Milton, Therese och Sol

Sol och Therese började som rumskompisar i en takvåning i södra Stockholm 2016. Två år senare har de köpt en hästgård ihop och har nio stycken hästar. 

Planen, från början, var att enbart bedriva förmedling av hästar. Men grannbarnen kom förbi och frågade ifall de fick rida, ryktet spred sig och vår initiala plan utvecklades till en ridskoleverksamhet som vi drev under en termin.

Sol och Kalle

Sol växte upp på Västkusten med riktiga hippieföräldrar. Hon började jobba på ridskola redan som trettonåring. Pengarna hon tjänade gick till stallbygge och hästköp. Jag hade tre yngre syskon och mamma arbetade inte, så någon finansiering var det inte frågan om. Jag fick betala det mesta själv. Körkortspengarna som far- och morföräldrar satt in på fonder rök, det var viktigare att köpa en häst!

Under tonåren fortsatte Sol att jobba på flera olika ridskolor, hon utbildade unghästar och tävlade. Som sextonåring flyttade hon hemifrån och började på Sveriges ridgymnasium.

Någon gång strax innan gymnasiet ordnade mina föräldrar en praktikplats hos Jörgen Schwartz. Det var någon form av uppenbarelse för mig och han har sedan dess varit en av de personerna som påverkat min syn på hästhantering mest. Jörgen är förespråkare av natural horsemanship och sysslar med hästar på heltid.

Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och jobbade i militären, på den beridna högvakten som gruppchef, hon blev kvar i staden nästan 10 år. Stockholm är mitt hem, men hästar var aldrig en möjlighet där.

Therese och Oskar

Therese växte upp i en Stockholmsförort. Hon började rida som sjuåring på en ridskola ute i Sollentuna, och blev med åren mer och mer engagerad i föreningen. Var skötare på en av ridskoleponnyerna – Evita. Ett silverbrunt New Forreststo med stubbad man. Hon var Thereses absoluta favorithäst från åldern 8 år och uppåt. Som tonåring satt hon med i Ungdomssektionen under ett år, men fick sluta i samband med att hon började gymnasiet på annan ort. Som barn fördrev jag ofta tiden jag inte kunde spendera i stallet med att drömma mig bort till ett rött hus på landet med hästarna alldeles runt knuten, precis som i Pia Hagmars hyllade böcker om Klara. Som 15 åring blev Therese medryttare på en ridtravare, ett fuxsto som hette Ilona. 

Efter att Ilona behövt åka iväg på foder, blev Therese erbjuden att få rida lite på en av stallkompisarnas ponny – Hilli.

Hilli var en udda ponny. Isabellfärgad, klotrund med V8-motor. Efter en första träning för vår hopptränare Tusse bar hon smeknamnet ”Flygande köttbullen”. Hon var helt galen, men blev min absolut bästa vän. Vi åkte bland annat på träningsläger i Orsa ihop, och tävlade meeting i Norrland. 

När Hilli plötsligt insjuknade i kolik hittade veterinärerna tumörer i hennes mage, och hon fick avlivad någon dag senare. 

Hillis bortgång tog mig hårt, jag blev tvungen att ta en paus ifrån hästvärlden ett tag för att kunna sörja. Jag jobbade bland annat i event- & restaurangbranschen, samt bodde i Sydney under två år. 

När möjligheten öppnade sig att ihop med Sol köpa Lilla Bondetorp gick allting snabbt. 

På bara några veckor hade vi radikalt ändrat riktning i livet. Vår barndomsdröm, att bo på en gård med en jäkla massa ponnys, blev verklig.

Sol och Sols syster Myra på Molli 

Anläggningen 

Stall Hova omges av åkrar och skog. På anläggningen finns det stall med fyra boxar, lösdrift och uteboxar, allt för att kunna tillse att hästarnas varierade behov är tillgodosedda. Sammanlagt finns det plats för elva hästar. Hagarna består företrädesvis av plan betesmark men det finns även sandhagar och kuperad skogsmark. 

Paddockbygge 

Vi har själva byggt upplyst rundkorall och en ridbana om 35×50 m. 

Hova består av harmoniska landskap och en by med familjär stämning. Grannsämjan är idyllisk, alla känner alla och människor sträcker gärna ut en hand.

Från anläggningen går det ridvägar i varje väderstreck. Sandmarken som omger Hova ger ett bra underlag i kombination med de hårda grusvägarna. Det är i naturen våra hästar spenderar majoriteten av sin träningstid. 

Skogsstigar blandas med klättring i sandtaget och travjobb genom fälten. Unghästarna följer med som handhäst för uppbyggnad och miljöträning. 

Vi tar emot unghästar för inridning, hästar från vanvård och hästar som lider av någon form av beteendestörning. Våra ambitioner är gränslösa, vi söker hela tiden nya utmaningar och förbättringsmöjligheter!